reklam

Seo Nasıl Yapılır?

Yazar Youtube 8 Aralık 2015 Salı 0 yorum




          Web sitenizi marka haline getirmenin en önemli yolu, daha fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapmasından ve bu ziyaretçilerin sitede daha sık ve verimli vakit geçirmesini sağlamaktan geçer. Böylece sadece arama motoru sıralamasında yükselmekle kalınmaz, site adınızı tarayıcı üzerinden yazarak erişim sağlayan kullanıcılar da artış gösterirsiniz. Web sayfamızın popüler olması, ziyaretçi sayısının artması, alexa konusunda iyileşmesi, trustrank ve pagerank değeri kazanması için arama motoru optimizasyonuna ihtiyaç duyarız. 


Peki Trusrank ve Pagerank nedir?

Pagerank: Google’ın site sıralamasında kullandığı algoritmanın sonucu sitenize verdiği değeri gösteren 0’dan 10’a kadar olan bir değerdir. Bu değer genel olarak özgün bir içeriğe, sayfaya verilmiş bağlantılara ve bağlantı veren sayfaların kalitesine bağlı olarak değişmektedir. Sitenize verilen PageRank değeri sitenizin Google tarafından arama sonuçlarında sıralanmasını ve Google robotlarının siteyi kontrol etme sıklığını gösterir.

TrustRank :  Stanford Üniversitesi ve Yahoo tarafından tanımlanan ve spama karşı mücadelede kullanılan bir link analiz tekniğidir. Spam olan web sayfalarının yarı otomatik bir şekilde belirlenmesidir.


       Markalaşma ve kaliteli bir site olma yolunda oldukça önemli bir adım olan bu durum, arama motoru optimizasyonu yapmaktan geçer. Bu çalışma kendisi içinde On- Page Seo ve Off- Page Seo olarak ikiye ayrılmaktadır. 

On-Page Seo çalışması - Bu çalışma sitenizin kodlanmaya başlanması ile birlikte site içindeki düzenlemelerinizin tümünü kapsamaktadır. Sitenizde tasarım, içerik, başlıklar, kategoriler, etiketler, açıklamalar ve hataların giderilmesi gibi unsurların yer aldığı On-Page SEO bu çalışmanın başlangıç noktasını oluşturmaktadır. Buna örnek vermek gerekirse sizlere şuan paylaşmış olduğum konu olan “Seo Nasıl Yapılır?” konusunu ele alalım, yazmış olduğum makale içerisinde kullanıcıların merakını uyandıracak veya onlara faydalı olabilecek olan bir başlığı seçerek sitenizden link vermek sureti ile yapıyorsunuz. Yani bu makaleyi ilk defa okuyan birisi için “Seo” ne anlama gelmektedir, ne işe yarar kelimesi merak uyandırır. Belirtilen konuyu anlatan makaleye link vererek hem ziyaretçilerinize faydalı olursunuz hem de site içi Seo yapmış olursunuz. Sitenizin sayfaları arasında referans yazısı olarak kabul edilen bu çalışma ile alt sayfalarınızı güçlendirir ve arama motorlarında üst sıralarında gözükmesini sağlarsınız. Sizlerde web sitenizde başarılı olmak istiyorsanız site içi seo’ yu doğru şekilde ve doğru zamanda kullanırsanız faydasını göreceksiniz. Burada Seo’ yu tek bir cümle ile anlatmamız imkansızdır.


Buradaki linkten “SEO Nedir?” başlığı ile geniş bilgilere ulaşabilirsiniz. 

Off- Page Seo çalışması- Bu çalışmada ise farklı yöntemler kullanarak dışarından sitenize bağlantılı linkler vermek sureti ile yapılan çalışmadır. Buna site dışı Arama Motoru Optimizasyonu denilmektedir. Siteniz dışında gerçekleştirilen yapmış olduğunuz çalışmaları kapsar ve bunda en popüler olanları ise link inşaası ve sosyal medya çalışmalarıdır. Sitenize Seo uygularken dikkat etmeniz gereken bir konu arama motorlarına yönelik çalışmalardan uzak durmanızdır. Yani bir hedef kelimede yükselmek için binlerce bağlantı almamanıza, web sitenizin iç optimizasyonunu yaparken belli başlı kelimelere sürekli yer vermemeye ve kelime yoğunluğunu abartılmamasına dikkat etmelisiniz. Bu noktada önemli olan insanlara faydalı olacak siteyi nasıl oluşturacağınızı bilmekte ve bu faydalı site içerisinde kendi anahtar kelimelerinizi kaynak yapıp arama sonuçlarında ilk sıralarda yer alabilmektir.


        Web  siteniz için kaliteli bir Seo çalışması yapabilmemiz için web sitenizin içeriği sağlam olmalı yapısıyla, tasarımıyla, hızıyla, içeriğiyle tamamen Seo uyumlu olmalı, insanlara faydalı bir site görünümü vermeli, insanlar rahatça sitenizde gezebilmeli ve insanlar sitenizde uzun vakit geçirmelidir. Tabi ki bunun olabilmesi için de zengin ve faydalı içeriğe sahip olmalısınız. Sitenizde tüm iç optimize çalışmalarını yaptıktan sonra site dışı optimizasyona yönelmelisiniz. Burada yapmanız gereken ilk iş sosyal medyada bir sayfa oluşturmaktır. Ne kadar çok farklı sosyal medya sitesi o kadar iyi seo … Sitenize eklediğiniz yazıların ve güncellediğiniz içeriklerin hepsini aynı zaman diliminde sosyal medyada da paylaşarak sosyal medya üzerinde gerçek takipçiler ve beğeniler kazandırmaya çalışın. Sosyal medya çalışması ile backlink çalışmasını eş zamanlı olarak başlatabilirsiniz. Backlink çalışmasında hemen direkt linklerle başlamak yerine çerez link dediğimiz siteyi besleyen linklerle başlamalısınız. Bazılarını sayarsak eğer paravan bloglar, dizinler, tanıtım yazıları ve sosyal imlemeler vs. gibi belirtebiliriz. Sonrasında anahtar kelimelerinizi içerek birkaç özgünleştirilmiş makaleler elde ederek bu makaleleri bloglarda ve konunuzla ilgili diğer sitelerde yayınlayabilirsiniz. Bu anahtar kelimeler makalenin içinde yerleştirilmiş olmalı ve bazı durumlarda da altı çizili ya da da kalın bir şekilde olmalıdır. Aynı zamanda makalelerinizde konunuzla ilgili Google’ da yükselmiş diğer sitelere link çıkışı yapabilirsiniz. Makalelerinizde ilgili birçok anahtar kelime kullanarak ve Google’da yüksek sitelere link çıkışı vererek temiz bir şekilde backlink alabilirsiniz.

Daha fazla Seo için bundan bir önceki konumuz olan Backlink Nedir? Nasıl Alınır? adlı yazımıza bakabilirsiniz.



Hiç yorum yok: