reklam

BLOG YAZMANIN 10 ALTIN KURALI !

Yazar Youtube 25 Ocak 2016 Pazartesi 0 yorum

Bugün blog yazmanın püf noktaları üzerinde durarak blogumu takip eden okuyucular için yararlı bilgiler sunmak için bu yazıyı kaleme kaldım. Günümüzde blog sahibi olmak çok kolay olup, İnternet üzerinde bulabileceğiniz birçok materyal ile dakikalar içerisinde kendinize ait bir blog kurabilirsiniz. Asıl mesele bundan sonra başlıyor. Blogunuzu oluşturup yazamaya başladığınız zaman takipçileriniz ve okuyucularınıza karşı bir sorumluluk duygusu hissediyorsunuz. Blogunuzda tarz yaratmak, diğer bloglar arasından sıyrılarak yazılarınızın daha fazla kitleye ulaşmasını sağlamak için blog yazarlığının püf noktalarını bilmelisiniz. Bu sebeple işinize yarayacağını düşündüğüm 10 önemli ipucunu derleyerek sizler için bir araya getirmeye çalıştık.

1-Blog için doğru altyapıyı ve doğru temayı kullanın: Blogunuzun içeriği ne kadar güçlü olursa olsun, kullanmakta olduğunuz altyapı her zaman önem taşıyacaktır. WordPress, Blogger gibi başarılı bir yapısı olan ve eklentilerle geliştirilebilen ücretsiz bir sistemi tercih etmenizde yarar var. Sitenizde kullanacağınız temada bir hayli öneme sahiptir. İnternet üzerinde bir çok seçenek ve yüz binlerce ücretli ya da ücretsiz tema bulunmaktadır. Kullanacağınız tema, sitenizin amacı ve anlayışıyla uyuşması gerekmektedir. Mesela bir teknoloji blogu yazıyorsanız tutup bir mobilya veya yemek tariflerini içeren blog teması kullanamazsınız. Temanızın sade, hızlı ve kullanıcı dostu yapıda olmasına ayrıca mobil uyumlu olmasına dikkat edin. Çünkü günümüzde birçok kullanıcı mobil telefon veya tabletlerinden İnternete girmektedir.

2- Kendi yazılarınıza yorum ekleyin : Yazımış olduğunuz yazıların alt kısmına yorum bırakılmasına izin verin. Eğer insanların sizin yazdığınız şeylere yorum yapmasına izin verirseniz insanlar blogunuzu daha cok ziyaret edecekler, onların yorumunun üzerlerine başka yorum yapılmış mı ona bakacaklardır ve arkadaşlarına tavsiye edeceklerdir. Daha sonrasında ise sitenize daha çok ziyaretçi gelecektir. Blog takipçilerinizin yazılarınıza yapmış oldukları yorumları takip etmeniz ve zaman zaman kendiniz de yorum yazarak yakınlarda olduğunuzu onlara hissettirmeye çalışmanız ve seslerini duyuyor olmanız takipçilerinizin duygusal anlamda blogunuza bağlanmasını kolaylaştıracaktır.
3- Aşırı kişisel yazıların nefret uyandırdığını unutmayın: Birçok blogger elbette kişisel yazılara yer vermeli ancak aşırıya kaçmamalıdır. Çünkü insanlar sizin kaşınızla gözünüzle ilgilenmiyorlar. İnsanlar sizin yaşadıklarınızla, tecrübelerinizle ve ilgi çeken ilginç olaylarla ilgileniyorlar. Sizler eğer yazılarınızda bugün kendime yeni bir kazak aldım lacivert renkli çok güzel derseniz ben iyi de bundan bana ne derim, ama eğer bugün kendime ucuzluktan bluz aldım şu caddede mağazada kampanya var, birçok ürün kampanya ya girmiş vs. diye yazarsanız, bu benim ve birçok insanın ilgisini çeker. Sizlerde aşırıya kaçmadan kişisel yazılar yazarak sayfalarınıza hem renk katmış olur hem de takipçilerinize faydalı olmuş olursunuz.

4- Erişilebilirliğe önem verin: Blogunuzda yazılarınız için kullanıcıların gözüne en hoş görünen tasarımı seçmelisiniz. Fakat ne olursa olsun metinlerin kolayca okunduğundan, resimlerin rahatça incelenebildiğinden ve kullanıcılarınızın istediği bilgilere kolayca ulaşabilmesini sağlamalısınız. Kullanıcılar sitenizin kullanışlı olmaması ve istediği bilgilere rahatlıkla ulaşamaması durumunda sıkılır ve sitenizden hemen çıkar.

5- Düzenli aralıklarla yazmaya çalışın: Blogunuza sadık takipçiler kazanmanız için önem vermeniz gereken konulardan biride yazılarımızdaki istikrardır. Düzenli aralıklarla yazı yazarak, okuyucularınızı ve blogunuzu önemsediğinizi işinizi ciddiye aldığınızı gösterirsiniz. Böylelikle blognuz yenilikçi ve terkedilmemiş olur.









6- Sosyal Medya Desteği ile güçlendirin: Günümüzde birçok blog yazıları sosyal medyada paylaşılmaktadır. Bu yüzden blogunuza sosyal ağ butonları ekleyerek okuyucularınızın yazılarınızı rahatça paylaşmasını ve daha çok kullanıcıya ulaşmasını sağlamalısınız. Bir de bu paylaşımların görsel olması paylaşıma olan ilgiyi de yükseltmektedir. Bu sayede yazılarınızın arasına uyumlu görseller ekleyerek paylaşılan iletiyi ilgi çekici hale getirebilirsiniz. Sizlerde blogunuza sosyal medyada paylaşım desteği ekleyerek Google üzerinden gelen okuyucuların sosyal medyada sizi bulmasını sağlar ve onlarla etkileşiminizi arttırabilirsiniz.

7- Konu Başlıklarınızı Numaralandırın: Blog adınız ne kadar önemli ise yazılarınızın başlıkları da o kadar önemlidir. Yazılarınızdaki konu başlıklarımızı numaralandırmak her zaman kullanıcıların ilgisini çeker. Yazınızın eğer çok okunmasını istiyorsanız numaralandırma yapmanızı tavsiye ederim. Mesela geleceğin telefonları artık klasik bir başlık iken, Yakın geleceğin 10 yeni telefonu daha ilgi çekici olabilmektedir. Bazı blog yazarları bu tarz başlıkları eleştirmekte ve uygun bulmamaktadır. Fakat yurtdışında da olmak üzere tüm bloglar bu yöntemi kullanıyor ve en çok tercih edilen yazılar halen bu numaralı yazılardır. Numaralı olmasa bile başlıklar her zaman ilgi çekici olmalıdır.

8- Alıntı yapın, ancak kopyala-yapıştır asla: Bir konu hakkında yazmak için sosyal medya üzerinde birçok kaynak bulabilirsiniz burada önemli olan yazacağınız konuyu olduğu gibi kopyalamak yerine kendi yorumlarınızı hayat tecrübelerinizi de katarak mutlaka özgün yazılar yazmalısınız. Daha önceden başka sayfalarda yayınlanmış olan içeriği blogunuzdan uzak tutarak ve yorumlarınıza yer vermeye çalışın. Eğer bir başkası tarafından hazırlanmış içeriği blogunuzda kullanacaksanız kaynak göstermeyi asla unutmayın. Bu etik olarak yerinde olacağı gibi ileride yasal sorunlar yaşama riskinizi de azaltacaktır.

9- Google Analytics kullanın: Blogunuzun ziyaretçi trafiğini incelemek için kullanabileceğiniz en iyi ücretsiz servislerden biri Google Analytics’tir. Kolayca kurulabilen bu servis sayesinde ziyaretçilerin en çok hangi sayfaları ziyaret ettiklerini inceleyebilir ve blogunuzu bu yönde daha da geliştirebilirsiniz.

10- Yazdıklarınızı yayınlamadan önce mutlaka okuyun- Yazılarınızda çok uzun ya da çok kısa cümleler kurmamaya çalışın. Kullanıcılarınıza sıkıcı ya da sığ düşünceleriniz olduğu izlenimi verebilirsiniz. Yabancı kelimelerden mümkün olduğunca arınmış, duru bir dil kullanmaya özen gösterin. Yazılarınızı yayımlamadan önce son defa gözden geçirmek sizin yazım ve imla hatalarınızı görmenizi sağlar. Ayrıca farklı ruh hallerinde yazmış olduğunuz yazıların blogunuzun tarzıyla uyumsuz olup olmadığını fark etmenize ve yazılarına yön tayin etmede yardımcı olur.

Hiç yorum yok: