reklam

Daha Güvenli Facebook İçin 9 Tüyo

Yazar Youtube 12 Ocak 2016 Salı 0 yorum


Milyonlarca üyeye sahip olan Facebook'ta gizlilik büyük bir önem taşımaktadır. Sizler için, mutlaka bilmeniz gereken 9 gizlilik ayarını derledik. Artık kendinizi güvende hissedebilirsiniz! 


Geçtiğimiz yıllarda yarım milyarı aşkın Facebook kullanıcısının neredeyse beşte birinin profillerindeki kişisel bilgiler derlenerek dosya halinde 'kamuoyuna' açıldı ve pek çok firma bunu indirdi. Elbette bu yasadışı değildi ancak Facebook abonelerinin koyduğu her bilgi ve dosyanın ne kadar kolay kullanılabileceğinin de kanıtı olmuş oldu. Peki Dünyanın en büyük sosyal medya platformu Facebook’u daha güvenli bir şekilde kullanabilmek için ne yapılmamız gerekiyor?


1. Facebook gizlilik ayarlarınızı düzenleyin: Facebook kullanıcıları genellikle paylaştıkları her şeyi veya bütün profil bilgilerini ''herkese açık'' bir şekilde işaret etmektedir. Bu durum çoğu kullanıcının web güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Sizler eğer gizliliğe önem veriyorsanız, asla görünürlüğünüzü "Herkes" olarak işaretlemeyin. Hatta burada yapacağınız en iyi ayar, facebook' u kişiselleştirmek olacaktır. Facebook ayarlarında durum güncellemeleri, duvar iletileri, kişisel bilgiler, fotoğraflar arasından kısıtlamak istediklerinizi seçebilirsiniz.Bunu da "Özelleştir"i seçerek yapabiliyorsunuz.
Facebook zaman zaman gizlilik ayarlarını değiştirmektedir, bu sebeple onayladığınız ayarların farkında olun ve arkadaş listenizde tanımadığınız birini görürseniz hemen kaldırın. Ayrıca, bulunduğunuz ekranda, "Profilimin Önizlenmesi" seçeneğine tıklayarak, yabancıların profilinizi nasıl gördüğüne bakabilirsiniz. Paylaşımlarınızı veya bilgilerinizi yalnızca belirlediğiniz kişilerin görmesine müsaade vererek ek olarak emniyetli bir profile sahip olabilirsiniz.


2. Tahmin edilebilir şifreden uzak durun: Facebook hesabınızın güvenliği açısında şifrenizin herkesin tahmin edemeyeceği zor bir şifre olması hesabınız için çok önemlidir. Belirleyeceğiniz şifrenin basit isim ve kelime gruplarından oluşmamasına özen göstermelisiniz. Belirleyeceğiniz şifre içerisinde büyük ve küçük harf, rakam ve hatta sembolleri kullanarak güçlü bir şifre birleşimi (kombinasyon) oluşturmalısınız. Güçlü şifre konusunda bilinen en iyi teknik rakamları ve sembolleri belirleyeceğiniz şifrenin tam ortasına yerleştirmektir.





3. Albüm Gizliliğinizi Düzenleyin: Facebook hesabınızda gizlilik ayarlarına girdikten sonra Ayarları Özelleştir' e tıklayarak, "Paylaştığım Şeyler" başlığı altında, "Mevcut fotoğraflar için albüm gizliliğini düzenle" bölümünü göreceksiniz. Burada, hangi fotoğraf albümünüzü, kimlerin görmesine izin vereceğinizi seçebiliyorsunuz. Bu bölümü mutlaka düzenlemenizi tavsiye ederim, zira fotoğraflarınıza bir arkadaşınız yorum yaptığında, o arkadaşınızın arkadaşları, yoruma bakmak için albümünüzde gezmeye başlar ve bu şekilde tüm albümünüzü görebilir.


4. Doğum tarihinizin tümünü profilinizde herkese açık göstermeyin: Sizler eğer kimlik hırsızlarının hedefi olmak istemiyorsanız, doğum tarihinizin tümünü profilinizde göstermeyin. Zira; kimlik hırsızları kredi kartı veya banka hesaplarınıza erişmek için doğum tarihlerine gereksinim duymaktadırlar. Hesabınızda doğum tarihiniz açık ise anında profilinize girerek ''iletişim verileri ve temel bilgiler'' sekmesinden düzenlemenizi tavsiye ederim. Doğum tarihinizin yalnızca ay ve bugünü görünmesini seçim edebilir veya tamamıyla kaldırabilirsiniz. Şayet kaldırma işlemi yapamadıysanız saklılık seçeneklerine girerek ''sadece ben'' olarak işaretleyebilirsiniz.



5. İletilen Bağlantıları Tıklamayın: E-postanıza gelen şüpheli bir eklenti arkadaşınızdan gelmiş olsa bile açmamalı aynı güvenliği Facebook’ta da uygulamalısınız. Size iletilen şüpheli bir eklenti hesap şifrenizi ve kişisel bilgilerinizi elde etmeye yönelik olabilir. Mesajın içeriği arkadaşınız yerine bir hacker ya da suçludan geliyor olabilir. Bu sebeple şüpheli gördüğünüz iletiyi açmadan siliniz.


6. Profilinizi Arama Motorlarına Kapatın: Tanımadığınız bireylerin sizi Google, Yahoo,Yandex ve benzeri herkesin ulaşabileceği arama motorlarında yapacağı aramada profilinizin yer almasını istemiyorsanız eğer saklılık ayarlarından ''Aramada beni kimler bulabilir?'' kısmından ''arkadaşlar''ı seçmelisiniz. 
Bu arada herkese açık olan profilinizi iptal ettiğinizde bir süre daha arama motoru sonuçlarında gözükebilirsiniz. Arama motorları tarafından profiliniz önbelleğe alındığı için ön bellekte güncelleme yapılana kadar geçici bir süre aramalarda çıkabilirsiniz.


7- Arkadaş Listesi Oluşturun : Sadece tanıdığınız insanların arkadaşlık isteğini kabul ediniz. Kullanıcılar tanımadıkları insanlardan gelen istekleri onaylamamalılar ve tam profillerini herkese göstermemeliler. Kiminle neyi paylaştığınızı aklınızdan çıkarmayın. Eğer uzun bir arkadaş listeniz varsa, bölebilir ve farklı gruplara farklı gizlilik ayarları atayabilirsiniz. Örneğin okul, iş ve aile gibi yeni listeler oluşturup, profilinizi bu gruplara sınırlayabilirsiniz.



8- Evde olmadığınızı ifade etmeyin: Facebook hesabınızda evden uzakta olduğunuzu paylaşmak, evinizin giriş kapısına ''evde kimse yok'' notu bırakmak gibi bir birşey . Şayet tatilde iseniz ve tatilinizin çok eğlenceli geçtiğine konusunda paylaşım yapmak istiyorsanız mutlaka bu paylaşımlar için eve dönmeyi bekleyin. Ayrıca ileri bir tarihte yapacağınız herhangi bir seyahatin tarihini de paylaşmamanızı tavsiye ederim.

9- Çocuklarınızın Facebook kullanmasını denetleyin: Facebook 13 yaş ve altındaki kişilere üyelik vermemektedir. Ancak birçok yaşı küçük çocuklar sahte hesap açarak Facebook kullanmaktadır. Eğer sizin çocuğunuzun yaşı bu sınırın altında ise ve Facebook’u kullanıyorsa onu mutlaka takip etmelisiniz. Bunun en iyi yolu da çocuğunuzun hesabında kullanılan e-posta adresinin size ait olması. Bu sayede bildirimleri ve aktiviteleri daha sağlıklı biçimde gözlemleyebilirsiniz. Bir diğer yol ise çocuğunuzla facebook arkadaşı olmaktır.




Hiç yorum yok: