reklam

MISIR PİRAMİTLERİ HAKKINDA HERŞEY

Yazar Youtube 28 Kasım 2015 Cumartesi 0 yorum


      Birçok bilim adamının ve tarihçinin ilgisini çeken piramitler 20 yılda yapılmıştır. Dünyanın yedi harikaları arasında olan Mısır Piramitleri, Mısır’ın çeşitli bölgelerinde fazlaca bulunmaktadır. Günümüzde piramitlerin nasıl ve niye yapıldığı hakkında çeşitli sorular olmasına rağmen kesin ve net bir cevaba ulaşılamamıştır. Genellikle piramitlerin Mısır’ da tanrısal bir anlam firavunların mezarı olmasıdır.

Piramit Nedir?
    Piramit sözcüğü, Grekçe ’de “ates” anlamına gelen “piro” ile, “merkezde” anlamına gelen “amid” sözcüklerinden oluşur, yani “merkezdeki ateş” ve bu piramitlerin gerçekten de dünyanın merkezinde olduğu düşünülmektedir. Tabanı kare şeklinde olan ve köşelerinin tepe uç noktada birleşmesi ile oluşan geometrik şekildir. Piramitler mühendislik açısından son derece sağlam bir yapı sergilemektedir. Bu yapılar sadece Mısır’ a özgü olmayıp dünyanın başka yerlerinde, Orta ve Güney Amerika’da Mayalar, Aztekler ve İnkalar tarafından benzer yapı örnekleri bulunmaktadır. Ancak sayıca en çok Mısır’ da bulunduğundan ve burayla özdeşleştiğinden “Mısır Piramitleri” olarak anılmaktadır. Ehramlar olarak da bilinen Mısır piramitleri, dünyanın 7 harikası olarak bilinir ve eski ve orta krallık döneminde Mısır krallarının (Firavun) mezarları üstüne yapılmış büyük anıtsal yapılardır.

Piramitleri Kimler İnşa Etti?

   Eskiden piramitlerin mısırlı köleler tarafından yapıldığı varsayılırdı ancak 1990 yılında bir turistin bindiği atın ayağı bir çukura düşer ve bu çukur gizemli bir mahzene açılır. Bu mahzenin piramit yapımındaki işçilerin ustabaşına ait mezar olduğu anlaşılır. Mezarın ihtişamlı ve duvarlarının işlemeli olması ve böylesine güzel bir mezarın işçi sınıfından birine yapılması, çalışanların köle olmadığını göstermektedir. Burada yapılan kazılarda 250’ den fazla farklı mezar daha bulunmuştur. Mezarların girişlerinde işçilerin hangi statüde olduğunu gösteren hiyeroglif yazılarda “mezar inşaatı denetçisi”, “mezar inşaatı denetçisi” gibi ifadeler bulunmuştur. Ayrıca bölgedeki iskeletler incelendiğinde omurganın inanılmaz bir yüke maruz kaldığı, buradaki taş taşıma işleminin nedenli zor olduğunu göstermektedir. Bölgede yaşayan binlerce işçinin emek ve özverisi ile piramitlerin yapımı tamamlanmıştır.

Piramitler Nasıl İnşa Edildi?

  Piramitlerin en anlaşılmaz yönlerinden biride nasıl inşa edildiğidir. Devasa büyüklükteki ve hayranlık duyulan bir orantıya sahip olan bu yapılar, gizemini taşların suskunluğuna bırakmıştır. Günümüzde yapılan en seçkin binalarda bile birçok hatalar görülürken, 4500 yıl önce inşa edilen piramitlerdeki taşların 5151’ 14” eğimle dizilerek en ufak bir şaşmanın olmaması, zira binde bir oranında şaşması durumunda bile en tepe noktasının düzgün birleşmeyeceği gerçeği herkeste hayranlık ve merak uyandırıyordur. Nasıl yapıldığına dair birçok kuram bulunmaktadır. Bir kurama göre yapılan spiral bir rampaya çıkarılan taş bloklar üst üste konuluyor daha sonra rampa çamur kaplanıyor arkasından sulanıyor ve taş bloklar itilerek kaydırılabiliyordu. Bir kurama göre. Herodot' un yazdığına göre bu rampanın inşası sadece 10 yıl sürmüştür. Bir diğer kurama göre, daha önceden hazırlanan taş bloklar dev manivelalarla yardımı ile kaldırıldığını başka bir inanışa göre 100,000 işçi tarafından temelli kazılan yere tanesi iki tonluk iki milyon taş taşındığı (100,000 işçi tarafından elle) ve daha sonra üst üste dizildiğidir.Yüzeyin pürüzsüz olması için bir dış kaplama yapıldığı sanılmaktadır ancak güneş, klor, egzoz ve kum fırtınaları dış kaplamaları yıpratmıştır. Aslında Piramitlerin merdivenli değil, düz bir yüzey şeklinde inşa edildiği düşünülmektedir.

    Tonlarca ağırlıktaki bu taş blokların nasıl taşındığı ise, kral odasına giden geniş yolda gizlidir. Burada karşı ağırlık mekanizması ile çalışan bir sistem bulunmaktaydı ve halatlarla birleştirilmiş olan bu terazi mekanizması sayesinde bloklar istenilen yüksekliğe kaldırılırdı.

Dünyadaki Önemli Piramitler : 



· Keops Piramidi (145,75 m) 

· Kefren Piramidi (143,56 m)

· Dahahur Bent Piramidi (104,85 m)

· Dahahur Snefru Piramidi (103,95 m) 

· Maldum Snefru Piramidi (93,26 m) 

· Mikerinos Piramidi (66,5 m)

· Sakkara Piramidi (63,17 m)

· Sakkara Pepi II.P. (52,55 m)

· Uxmal Tapınağı (Meksika) 

· Teotehuacan (Meksika)

· Tiahuanaco (Bolivya )

· Dohan Tapınağı (Çin HalCumhuriyeti)


GİZE PİRAMİTLERi

 Dünyanın en büyük piramitleri denildiğinde akla Gize piramitleri gelir. Bunlarla birlikte Mısır'da yüzlerce irili ufaklı piramit mevcuttur. Gize piramitlerini diğerlerinden ayıran farkların başında içlerinde yazı bulunmaması ve nasıl yapıldıklarının hala çözüme ulaşmamış olmasıdır. Gize piramitleri tahmini olarak M.Ö 3000 yıllarında eski krallık döneminde yapıldığı zannedilmekte. Bunlar; Keops, Kefren ve Mikerinos piramitleridir ve isimlerini aldıkları firavunlar tarafından yaptırılmıştır. Her üç piramitte de yağmalanmış oldukları için içlerindeki eşyaların çoğu kaybolmuştur.
KEOPS PİRAMİDİ


  Günümüze kadar ulaşan Gize Platosunda bulunan bu piramitlerden en büyüğü ve en gizemli olan Keops Piramididir. Mısır'ın başkenti Kahire yakınındaki Nil Nehrinin batısındaki Giza Yaylasında bulunmaktadır. Keops Piramidinin yanında biraz daha küçük olan Kefren ve Mikorinos piramitleri bulunmaktadır. Ayrıca, içlerinde prenseslere ve firavunun en yakın yardımcılarına ait mumyaların bulunduğu beş piramit daha bulunmaktadır. Büyük Piramit de denen Keops Piramidi, M.Ö. 2800 yıllarına doğru hüküm süren Mısır'ın 4. Sülale devri hükümdarlarından Keops'un mezarıdır. İkinci büyük piramit, Keops'un kardeşi olan ve O öldükten sonra firavun olan Kefren'e aittir. Küçük piramit ise M.Ö. 2500'lü yıllarda hüküm süren Mikerinos'a aittir.
   Keops piramidi 20 yıl içinde yaklaşık 150 metre ,yüksekliğe kadar kaldırılan her biri 2.5 ton ağırlığındaki 2.300.000 adet kireç taşı kullanılarak inşa edilmiştir. Toplam ağırlığı yaklaşık 5.5 milyon ton dur. Piramidin yüksekliği zamanla tepeden 10 metre kadar aşınmıştır.. Piramidin iç ortasında, tepeden 100 metre kadar aşağıda ve tabandan 40 metre kadar yukarıda firavunun odası bulunmaktadır. Firavunun mumyası, hazinesi ve özel eşyası bu odaya konmuştur. Oda 10,5 metre uzunlukta, 5 metre genişlikte ve 6 metre yüksekliktedir. Buraya 50 metrelik bir dehlizden girilir. Ayrıca Biri kraliçeye ait olmak üzere iki oda daha bulunmaktadır.

  1954 yılında Keops piramidinin güney ucunda bir kubbe bulunmuş olup buradaki kalıntılar incelendiğinde Mısır Firavunu Keops’ a ait bir gemiye ait parçalar olduğu anlaşılmıştır. Yaklaşık 13 yıl süren yoğun bir çalışmadan sonra tamamı sedir ağacından yapılmış olan parçalar birleştirilerek müzede sergilenmektir.

 Keops piramidi ile ilgili çeşitli matematiksel bulgular bulunmaktadır. Bunlar arasında; Keops piramidinin yüksekliğinin 1 milyarla çarpımı yaklaşık olarak güneşle dünyamız arasındaki mesafeyi verdiği. (149.504.000km) , Piramitlerin üzerinden geçen meridyen karaları ve denizleri tam iki eşit parçaya bölüyor. Keops Piramidinin Taban çevresinin, yüksekliğinin 2 katına bölünmesinin pi=3.14 sayısını verdiği ortaya çıkıyor.

KEFREN PİRAMiDİ


  Kefren Piramidi ya da Kafre Piramidi, Mısır'ın başkenti Kahire’nin Gize bölgesinde yer alan ikinci büyük piramittir. Keops piramitinden sonra Firavun Kefren’in oğlu Mikerinos’un yaptırdığı sanılmaktadır. Kefren piramidi'nin tapınağı daha fazla incelikle hazırlanmış olup piramidin iki girişi bulunmaktadır Piramit içersinde lahit bulunmaktadır ancak kitabeler bulunamamıştır.Gize piramitlerinden İçi ziyaret edilebilen tek piramit olan Kefren piramidinin mezar odasıdır.

MİKERİNOS PİRAMİDİ 

  Mikerinos Piramidi, Gize Piramitlerinin en küçük olanıdır. Piramit, Mikerinos öldükten sonra oğlu Shepseskaf tarafından bitirtilmiştir. Piramit 66,5 m yüksekliğindedir. Mikerinos'un, Kefren Piramidi ve Keops Piramidinden diğer bir farkı, defin odasının aşağı oda olmasıdır. Mikerinos (ya da Menkaura - ya da Latince: Mycerinus) Mısır'ın dördüncü hanedanı döneminde (M.Ö. 2620 - M.Ö. 2480) bir firavun idi. 3. ve Giza'nın en küçük piramidi de O'nun döneminde yapılmıştır.

Her üç piramit de yağmalanmış oldukları için içlerindeki eşyaların çoğu kaybolmuştur. 
SFENKS

      Gize platosunda Nil Nehri'nin batı kıyısında bulunan Büyük Gize Sfenksi'dir. Giza'daki üç büyük piramidin biraz doğusunda bulunan ve vadiyi bekleyen yönünü doğuya dikmiş yarı insan, yarı aslan bir heykeldir. Mısır sfenksi antik bir efsanevi yaratık olup gövdesi uzanan bir aslan ve kafası genellikle bir firavunun kafasının şeklini alır. Aslanlar güneş ile bağlantıları nedeniyle antik Mısırlılar tarafından kutsal hayvan sayılırlardı. Uzunluğu 73 metre, yüksekliği 20metre ve yüzünün genişliği 5 metredir. Pençelerinin arasında bir tapınak bulunmaktadır. Sfenks, doğan güneşi ve firavun için yeniden dirilişi temsil etmektedir. Yüzünün doğuya dönük oluşu, Güneş Tanrısı RA'yı her sabah doğar doğmaz görmesi içindir. Mısırı işgal eden Hikos’lar tarafından heykele büyük zararlar verilmiştir. Daha sonrasında ülkede düzenin sağlanması ile beraber dönemin tarafından yüz kısmı değiştirilerek firavunun sureti yaptırılmıştır. 


  Sfenks 14.yy da Memluk'lar tarafından top bataryalarına talim hedefi olarak kullanılmış ve ciddi biçimde zarar görmüştür.

Hiç yorum yok: