reklam

ALEXA NEDİR

Yazar Youtube 20 Kasım 2015 Cuma 0 yorum

1996 yılında Amazon tarafından yapılmıştır. Alexa dünya üzerindeki internet sitelerinin popülerliğini ve reyting sıralamasını gösteren ölçümleme servisidir. Kendi alanında büyük bir veri tabanına sahip olmasından dolayı reklam verenlerin ve internet kullanıcılarının herhangi bir site hakkında bilgi edindikleri istatistik sitedir. İnternet sitenizin dünya üzerindeki diğer siteler arasındaki ziyaret sıralaması Alexa puanına göre yapılır. Arama motorlarının bir çoğu Alexa puanını ölçüt alarak arama sonuçlarına yansıtır. Fakat sitenizin ziyaret sıralaması Alexa’nın, Alexa Toolbar adlı yazılımını kullanan internet kullanıcılarının tercihlerinden oluştuğundan Alexa sıralaması kesin bir veri oluşturmamaktadır.

ALEXA' DAKi SIRALAMAMIZI NASIL GÖRÜRÜZ?

Kendi web sitenizin verilerini görmek istiyorsak, Alexa.com adresine girip, arama kutusuna sitenizin adresini yazıp Enter tuşuna bastığınızda sitenizin kaçıncı sırada bulunduğunu görebilirsiniz.

Ayrıca, İnternet tarayıcınıza Alexa Toolbar yükleyerek girdiğiniz sitelerin sıralanma ve popülerlik durumunu anında görebilirsiniz. Siz İnternet dolaşırken arka planda çalışarak girdiğiniz sitelerle ilgili bilgileri Alexa databaseine gönderen bir eklentidir. Yani Alexa Toolbar yüklü bir tarayıcıyla İnternet sitelerini ziyaret ettiğinizde, o sitelerin verilerinin hesaplanmasında kendinize ait sitenizin sıralamasında da gözle görülür bir yükselme olduğunu fark edeceksiniz.
Örneğin 'Country' bölümüne girip istediğiniz bir ülkeyi seçerek, o ülkedeki İnternet kullanıcılarının ziyaret ettiği ilk 100 sitenin listesini görebilirsiniz.

Alexa Toolbar'ı bİlgİsayarıma nasıl yükleyebİlİrİm?

Alexa Toolbar'ı Buraya tıklayarak bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz. Yazılım, bilgisayarınızdaki tarayıcı programına ek bir uygulama olarak çalışacaktır.

Alexa’ yı Düşürmek veya Yükselmek Ne Anlama Gelİyor?

Alexa ile iligili bilgiler verilirken Alexa’ yı düşürmek ve Alexa’yı yükseltmek gibi terimler kullanılmaktadır. Alexa hakkında bilgi edinmek isteyen İnternet kullanıcıları tarafından bu kafa karışıklığına neden olmaktadır. Bu karışıklığı gidermek için açıklama yapma gereği duydum.

Web sitenizin Alexa değeri, sizin diğer İnternet siteleri arasındaki popülerliğinizin sıralamasını göstermektedir. Eğer sitenizin sıralamasının ilk sıralarda yer almasını istiyorsanız Alexa değerinizin az olması gerekmektedir. Alexa değeriniz yüksek ise web siteniz popülerlik sırlamasında son sıralara bulunacaktır. Alexa ile yeni tanışan kullanıcıların bazı terimleri rahat anlayabilmeleri için aşağıda açıklamaları listelenmiştir.

Alexa Terİmlerİ

§  Global Rank: Kendi sitenizin Alexa veritabanına kaydedilmiş dünyadaki bütün siteler arasındaki sıralamasıdır.
§  Rank in Country (Türkiye): Kendi sitenizin Alexa veritabanına kaydedilmiş Türkiye'deki bütün siteler arasındaki sıralamasıdır.
§  Backlink: Herhangi bir siteden aldığınız referans linkidir.
§  Sites Linking in: Toplam backlink sayınız ve detaylı analizi.
§  Traffic Rank: Sitenizle ilgili istatistikler ile grafiklerin bulunduğu alandır. Sadece Alexa Global'de ilk 100.000 ‘de yer alan siteler için günlük bilgiler gösterilir. Diğer siteler için 7 günlük, aylık, 3 aylık ve 6 aylık değerleri görebilirsiniz.
§  Contact Info: Site sahibinin iletişim bilgilerinin yer aldığı bölümdür. Otoriter sitelerde daha detaylı bilgiler yer almaktadır.
§  Keywords: Sitenize gelen ziyaretçilerin, arama motorları üzerinden en çok hangi kelimeleri arayarak geldiklerini göstermektedir.
§  Demographic: Ziyaretçilerinizin yaş, eğitim, lokasyon gibi bazı bilgilerini görebiliriz.
§  Clickstream: Sitenize en çok trafik yönlendiren siteleri gösterir.

Hiç yorum yok: