reklam

Google Adsense Nedir? Adsense Hakkında Her şey

Yazar Youtube 23 Kasım 2015 Pazartesi 0 yorum

Google Adsense Nedir ?

   Bu makalemde sizlere Google Adsense hesabının ne olduğunu, ne işe yaradığını ve Google Adsense ile nasıl para kazanabileceğinizi anlatacağım. İnternet'ten para kazanma yöntemleri arasında en güvenilir yöntem sayılan Google Adsense dünyanın en büyük arama motoru olan Google’ın, reklam verenler ile internet sitesi sahiplerini buluşturduğu reklamcılık programıdır. Günümüzde site sahiplerinin en büyük gelir kaynağını bu yöntem oluşturmaktadır.

Neden Adsense Kullanmalıyım?

    İnternet’ten para kazanma yöntemleri arasında en güvenilir olarak kabul edilen Google Adsense dir. Çünkü arkasında en güvenilir İnternet şirketi Google bulunmaktır. Hile yapmadığınız sürece paranızı her ay düzenli olarak alırsınız. Büyük bir site olmadan reklam almanız oldukça zor ancak günde 100 tekil ziyaretçiye sahip bir blogdan bile para kazanabilirsiniz. Belirli bir kategoride yayın yapan küçük site sahipleri için oldukça iyi bir sistem diyebiliriz.

Google Adsense’ ye Nasıl Üye Olurum ?

     Adsense hesabı alabilmeniz için ilk başta bir web sitenizin yada Youtube kanalınızın olması gerekiyor. Google Adsense’ ye  üye olmak ücretsiz olup, üyelikte onay şartı aranmaktadır. Her web site sahibi yada Youtube kanalı olan kişi bu sisteme üye olamamaktadır. Özellikle Google Adsense programına önceki yıllarda daha rahat kayıt olunabilirken, şuan bu konuda daha sıkı davranmaktadır. Başvurular yaklaşık olarak minimum 7 gün ile maksimum ise 21 gün içerinde sonuçlanmaktadır. Ancak bu süreler Google Adsense yapılan başvuruların yoğunluğuna göre değişebilmektedir. Şunu da belirtmek gerekirse günümüzde birçok web site sahibi bu sistemi kullanmakta ve içlerinde oldukça iyi para kazanan siteler bulunmaktadır.

Eğer sizlerde Google Adsense Başvuru Adresi üyelik başvurusunda bulunmak istiyorsanız bu linki GoogleAdsense başvuru linkini kullanabilirsiniz.

Adsense başvurumu onayladı. Ne Yapmalıyım ?
  Hesaba ilk defa giriş yaptığınızda karşınıza vergi bilgilerini içeren bir form çıkacaktır. Eğer ABD de yaşamıyorsanız “hayır” ı seçerek devam ediniz. Bu durumda Google’a herhangi bir belge sunmanız gerekmeyecek olup hesabınızdan vergi kesimi de yapılmayacaktır. Eğer ABD’de yaşıyorsanız “Evet” i seçin ve sihirbazın sunacağı yönergeleri izleyiniz. Son adımda vermiş olduğunuz vergi bilgileri IP adresinizle birlikte kaydediliyor ve gerektiğinde kullanılmak üzere imza yerine geçiyor. Vergi bilgilerinizi girdikten sonra hesabınız aktif hale gelecek ve sitenize reklam alabileceksiniz.


Adsense başvurumu neden kabul etmedi?

   Adsense' ye üye olmak için başvurdunuz fakat başvurunuz kabul edilmiyorsa bunun birçok sebebi olabilir. Eğer web siteniz kalite yönergelerine veya içerik yönünden zengin değilse başvurunuz kabul edilmeyebilir.  Web sitenizin adsense üyeliği için kabul edilmesini istiyorsanız siteniz kalite yönergelerine uygun olmalı, sitenizin yasa dışı veya telif haklarına aykırı hiçbir içerik barındırmaması ile ziyaretçilerin reklamlara tıklamak için teşvik edilmemesi gerekiyor. Yani sitenizde kesinlikle ve kesinlikle “sitemize destek olmak için reklamlara tıklayın” gibi bir not bulunmayınız. Google düzenli olarak gerçekleştirdiği kontroller sırasında kurallarından birini ihlal ettiğiniz tespit ederse uyarılıyorsunuz veya hesabınız kapanıyor.
Google Adsense Genellikle ;
  • Özgün olmayan İnternet sayfalarına, kopya içerik bulunduran sitelere
  • Sadece gelire yönelik İnternet sayfalarına
  • Yasa dışı içerik bulunduran İnternet sayfalarına
  • Spam sayfa dediğimiz sayfalara
  • Yanıcı, patlayıcı maddeler hakkında içerik bulunduran İnternet sayfalarına sahip web sitelerinin başvurularını kabul etmemektedir.
  • Sitenizde Telif haklarına, içerik kurallarına dikkat ediniz, Google Adsense ile Google kural ve şartlarını resmi sayfasından dikkatlice okumaya çalışınız. Ayrıca Sitenizde Gizlilik Koşulları, Kullanım Şartları ve Künye bölümünü mutlaka ziyaretçilerin görebileceği yerlere yerleştirin.
Tüm kurallar için şu sayfaya bakabilirsiniz:                    http://support.google.com/adsense/bin/answer.py?hl=tr&answer=48182

Google Adsense Ne İşe Yarar Ve Nasıl Çalışır?


      Google adsense hesabı aldıktan sonra web sayfanıza Google reklamları alarak bu reklamlar üzerinden web sitenizin hitap ettiği kitleye göre ve sayfanızda bu reklamların tıklanma sayısına göre reklam geliri elde edebileceğiniz güzel bir reklam servisidir. Birçok webmaster günümüzde Google Adsense kullanarak para kazanma amacı gütmektedir. Google Adsense, web sitenizin içeriğini otomatik olarak tarar ve hedef kitlenize yönelik sitenizin içeriği ile ilgili reklamlar sunmaktadır. Bu reklamlar o kadar iyi eşleştirilir ki okuyucularınız onları gerçekten yararlı bulurlar. Örnek olarak arabalarla ilgili bir web siteniz var ise arabalar ile ilgili reklamları görürsünüz. Böylelikle sayfa içeriğiyle doğrudan alakalı bu reklamlar sayesinde daha çok kazanmış olursunuz. Adsense, web sitenizdeki ziyaretçilerin aradıkları konuların ilgi yerlerine o konu ile ilgili Google reklamlarını koyarak hem içerik sayfalarınızı zenginleştirir hem de web sitenizden para kazanmanızı sağlar.


Google Adsense ödemeleri nasıl oluyor ?

        Adsense’den ödeme alabilmeniz için öncelikle PIN kodu onaylaması yapmanız gerekmektedir. Adresinize gönderilecek PIN numarasını, hesabınızda istenilen yere girmelisiniz. PIN numaranız yaklaşık  4-6 hafta arasında daha önceden vermiş olduğunuz adrese gelmektedir. Eğer 4 hafta içinde gelmez ise tekrar PIN isteyiniz. Unutmayın 3 kereye kadar hakkınız var. Her birinde 4 hafta beklemek zorundasınız. Ödemeyi almak için Adsense panelinizden hesabınıza giriş yaptıktan sonra sağ üstte bulunan çarktan ‘Ayarlar’ sekmesine tıklayın daha sol bölümde yer alan ‘Hesap Bilgilerim’ bölümüne geliniz. Burada banka bilgileriniz düzgün ve doğru girdikten sonra hesabınızı onaylamalısınız. Onay işlemi esnasında hesabınıza küçük küçük bir miktar para gönderiliyor. Bu banka hesabının aktif ve size ait olduğunu test etmek amacıyla gönderiliyor. Gönderilen rakamı doğrulama kısmına girerek hesabınızı onaylarsınız. Ayrıca ödemeler bölümündeki kişisel bilgilerinizi ve adresinizi eksiksiz doldurmaya çalışınız.

Adsense, reklam gelirlerini yayıncılara aylık olarak yapmakta olup ödeme alabilmeniz için ödeme eşiğini geçmeniz gerekiyor. Bu eşiği geçene kadar kazancınız bir sonraki aya devrediyor. Kesinleşmiş kazançlar her ayın 21’inde belirlenmektedir. Her ayın 21 ile 26’sında da ödemeniz yapılmaktadır. Ödeme eşiği para birimine göre değişmektedir. Ayrıca Adsense panelinizde ‘Ödemeler’ menüsünden kesinleşmiş kazançlarınızı görüntüleyebilirsiniz.

Reklam Yerleşimini Nasıl Yapmalıyım ?

 Sitenize eklemiş olduğunuz reklamlardan kazancımızın yüksel olmasını istiyorsak reklamlarımızı sayfalara en iyi şekilde yerleştirmemiz gerekiyor. Reklamları ne kadar güzel yerleştirirsek, o kadar çok tıklama olur. Sosyal paylaşım sitelerinde araştırma yaptığınızda bununla ilgili birçok farklı yerleşim tavsiyesi göreceksiniz. Kısacası ne kadar büyük reklam birimi seçerseniz o kadar çok görüntülenir ve o kadar da kazanırsınız. Ayrıca reklam boyutları da Adsense panelinde ‘önerilen’ şeklinde belirtilmiştir. Önerilen reklam birimleri, Adwords reklam verenleri tarafından en çok tercih edilen birimlerdir. Sitenizde bu reklam birimleri kullanırsanız daha yüksek kazanç olarak geri dönecektir.


Adsense Reklam performansınızı artırmanın yolları :
1- Sitenizde reklamları kolay okunabilen, herkesin görebileceği bir yere koymalısınız. Ayrıca Pop up açmanın kesinlikle yasak olduğunu ve Adsense reklamları gösterildikce değil, bu reklamlara tıklandıkca para kazandığınızı sakın unutmayınız.
2- Reklamların renklerini seçerken,  web sitenizin tasarımına uygun renkler seçmeye çalışın. Bu sayede sitenizin içeriği gibi duran reklamlar hem tıklanma oranınızı hem de kazancınızı artıracaktır.
3- Adsense reklam kodlarını içerik yönünden zengin metin tabanlı yazıların çok olduğu sayfalara koyunuz. İçerik yönünden zengin olmayan sayfalara koyduğunuz sayfalarda ise genel hizmet reklamları çıkacaktır.
4-Sitenize koymuş olduğunuz şifreli sayfalar Google botlarınca taranamamaktadır. Bu yüzden böyle sayfalara ekleyeceğiniz kodlarda sadece genel hizmet reklamları çıkacaktır.

Adsense reklamlarınızı korumanız için dikkat etmeniz gerekenler !
  • Sitenizde kesinlikle "Reklamları tıklayın", "bizi destekleyin", şeklinde ifadeler veya buna benzer bir ifade kullanmayın yani kullanıcıları Google reklamlarını tıklamaya yönlendirmeyiniz.
  • Kullanıcılarınıza sitenizdeki reklamları tıklamalarını, arama yapmalarını veya üçüncü bir tarafa reklamlarınızı görüntüleme karşılığında herhangi bir vaatte bulunmamalısınız.
  • Sitenizde grafik hileler yada çeşitle ok işaretlerini kullanarak kullanıcıların dikkatini reklamlara çekmemelisiniz
  • Sitenizde yayınlanan reklamların yanına yanıltıcı resimler yerleştirmemelisiniz.
  • Sitenizdeki reklamları istenmeyen toplu e-postalar ile yada başka web sitelerinde istenmeyen reklamlar yoluyla reklam görüntülemeye çalışmayınız.
  •  Sitenizde Google reklam birimlerinin üzerine kullanıcıları yanıltıcı etiketler yerleştiremeyiniz. Yani reklamlarınızı "Sponsorlu Bağlantılar" olarak etiketleyebilirsiniz, ancak "Favori Siteler" olarak etiketlemeyiniz.
         Google Adsense' de en doğru verimi alabilmeniz için olayın mantığını doğru anlamalı ve bazı soruların cevaplarını kendimize vermemiz gerekir.

· Sitenizin konusu ve içeriğe hitap ettiğimiz kitle geliyor mu? Siteniz bu konuda ne kadar başarılı?

· Sitenizin konusu nedir? Ele almış olduğunuz konu reklam vermeyi gerektirecek bir konu mu? Yani bu konuda reklam veren firma var mı?

· Siz reklam verenin yerinde olsaydınız kendi sitenize reklam verir miydiniz?

Bu konuda size yardımcı olacağını düşündüğüm bir araç önermek istiyorum. Google’ ın anahtar kelime analiz aracı web sitenizin Google nezdindeki ağırlığını, reklam veren rekabetini veya seçmiş olduğunuz konunun rekabetini aşağıdaki adresten ölçebilirsiniz.

Analiz aracı : https://adwords.google.com/o/KeywordTool

Sonuç Olarak; Google Adsense koca bir derya ve içine girdikçe bir sürü detay çıkıyor. Sizlere bildiğim, araştırmalar sonucu öğrendiğim her detayı anlatmaya çalıştım. Birçok sitede buna benzer yazılar bulabilirsiniz ancak bu kadar detaylı ve bilgi içerikli bir yazı kolay kolay bulamayacaksınız. Burada sizler için faydalı olabildiysem ne mutlu bana :)
Sizlerin de sormak istedikleriniz varsa, bilgim dahilinde elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Hiç yorum yok: