reklam

Doğalgazda Yüzde 60 Tasarruf Etmenin Yolları…

Yazar Youtube 29 Kasım 2015 Pazar 0 yorum
  Kış mevsiminin ülkemizde kendini iyiden iyiye kendini hissettirdiği bugünlerde doğalgazın nasıl daha tasarruflu ve güvenli kullanabileceğine yönelik önerileri araştırıp derleyerek sizler için aktarmaya çalışacağım.Kış ayında ısınma sorunu özellikle bir çok aile için büyük bir problem haline dönüşür. En son yapılan zamlarla doğalgaz faturaları ağır bir yük haline geldi. Doğalgazı daha az nasıl tüketebiliriz?


   Evlerdeki ısı kaybının büyük bir çoğunluğu yalıtımı olmayan binalardan kaynaklanmaktadır. Binanızın duvarlarına mantolama yaptırın. Bina yalıtımı yaptıranlar yüzde 40 tasarruf etmektedir.

  Evinizin, pencere ve kapıların PVC doğrama ve çift cam yapılması da yüzde 15 tasarruf sağlamaktadır. Eğer bunu yapamıyorsanız, pencere ve kapılarınızın kenarlarını fitil yada sünger ile kapatabilirsiniz.


  Bacalı cihaz kullanan doğalgaz tüketicileri yılda en az bir defa baca temizliği ve bakımı yaptırmalıdır. Bakımı yapılan baca, cihazın yanma verimini artırıp tasarruf sağlar. Ayrıca can ve mal emniyeti bakımından tehlike oluşturan baca gazı zehirlenmelerinin de önüne geçilmiş olur.

     Doğalgazın tam olarak yakılabilmesi ve eksik yanmanın önüne geçilebilmesi için, yakıcı cihazın bulunduğu yerdeki havalandırma menfezlerinin kesinlikle kapatılmaması gerekir. Bu da tasarruf etmenizi sağlar.



  Odanızın ısı verimliliği sağlamak için oda termostatı kullanmak ve oda termostatını her 1 derece daha düşük sıcaklığa ayarlamak yüzde 6 yakıt tasarrufu sağlamaktadır.




   Odanızı kullanım amacına uygun farklı sıcaklıkta tutmak ve bunu da ısı ayarlamalı (termostatik) vana kullanarak yapmak önemli ölçüde ısı tasarruf sağlamaktadır.


   
    Geceleri perdelerin örtülü olması tasarruf etmenizi sağlar. Fakat perdelerin radyatörlerin kapatmamasına dikkat ediniz.













Radyatörlerin önünü ve üzerini koltuk, eşya, saksı ve mobilyalarla kapatmamak gerekir. Bina yalıtımı yaptıramıyorsanız eğer radyatörlerin arkasına ısı yalıtım levhaları yerleştirerek önemli ölçüde ısı tasarrufu sağlayabilirsiniz.

    Sıcak su kullanırken;

● Kombinizin sıcak su ayar düğmesi varsa 40-42°C’ye ayarlamak gerekir. Böylece suyu soğutmak için yeniden soğuk su kullanmaya gerek kalmaz. 
● Evden uzun süre uzak kalacaksanız, cihazı pilot kullanımda tutmak yerine kapatmak yine tasarruf etmenizi sağlar.

● Bulaşık makinesinin tam dolu olarak çalıştırılması gerekir. 

● Sıva üzerinden döşenmiş sıcak su borularını izole ettirmek doğalgazdan tasarruf etmenizi sağlamaktadır. 

Ayrıca kombi alırken konutunuza uygun olmasına dikkat edin ve tercihiniz bacalı kombiler olsun. Servis hizmeti olan, TSE ve CE belgeleri olup olmadığını kontrol edin ve farklı markalarla karşılaştırma yapın. Isıdan verim almak için yüksek radyatör seçininz. Radyatörlerinizde ısıyı istediğiniz derecede tutan termostatik vana taktırmak tasarruf etmenizi sağlayacaktır. 






Hiç yorum yok: